petak, 4. studenoga 2016.
KAKO POKISALITI KUPUS….PROVJERENO NAJBOLJI RECEPT
Sastojci Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l) 50 kg kupusa u glavicama 2,5 kg morske soli 10 dag papra u zrnu 2-3 komada korijena hrena Priprema Krumpir i zelje – delničko veselje, poznata je goranska izreka. Kao rođena Delničanka ne smijem iznevjeriti tu tradiciju ni ovdje na Coolinariki, pa svom receptu o krumpiru , na pragu jeseni, moram dodati recept za kiseljenje zelja 1. Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana 2. Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja. 3. Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .
4. U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju. 5. Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama. Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena. 6. Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom). 7. Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama. 8. Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena. 9. Prvih nekoliko dana kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli. 10. Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti. Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.
Preuzeto sa: http://www.narodnamedicina.info
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar