ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Hidrogen peroksid upotreba za zube i uši



Hidrogen peroksid je moćno antibakterijsko sredstvo koje mnogi najčešće koriste za dezinfekciju rana i posekotina. Većini je ovo prva asocijacija na njega, ali to svakako nije sve, jer on ima daleko veću primenu. Zdravstvene prednosti ovog prirodnog oksidansa su višestruke i svakako bi se trebao naći u svačijoj kućnoj apoteci.

Troprocentni hidrogen peroksid (najblaža verzija) je primenjiv kod različitih gljivičnih infekcija po koži. Uz to ovaj blagotvorni preparat primenjuje se i za ispiranje usta i ušiju. Odlična je prevencija za bolesti desni i zuba, doprinosi boljoj oralnoj higijeni. Osim navedenog predstavlja idealno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kuće.

U nastavku saznajte za šta je sve dobar hiodrogen od 3 posto, te kako ga sve možete upotrebiti i iskoristiti na najbolji način.

Hidrogen peroksid za izbeljivanje zuba i ispranje usta
Da je troprocentni hidrogen peroksid za ispiranje usta dobar ukazuju nam brojni stomatolozi. Rado ga preporučuju za oralnu upotrebu nakon pranja zuba kao dodatno dezinfekciono sredstvo. Ovaj prirodni oksidans uništava bakterije u usnoj duplji i sprečava neprijatan zadah (haltozu). Stoga se veoma često koristi protiv afti koje pomoću njega znatno brže prolaze.

Ukoliko i sami imate problem sa ovim neugodnim i bolnim ranicama po ustima pripremite jednostavan rastvor.

Razblažite hidrogen sa malo vode i mućkajte usta i grlo nekoliko minuta. Slobodno ga grgoljite, ali nemojte nikako progutati rastvor, već sve ispljunite.
Kako se koristi za izbeljivanje zuba

Hidrogen peroksid za zube ima višestruku namenu. Njegov rastvor je podjednako delotvoran za eliminaciju bakterija u usnoj duplji kao i za čišćenje mrlja na zubima. Najčešće se koristi u kombinaciji sa medicinskom sodom bikarbonom koja u sebi ne sadrži aluminijum. Nju takođe možete kupiti u vašoj apoteci.

Kako se pravi pasta za zube sa sodom

Pomešajte 1/4 šoljice hidrogen peroksida sa 1/2 šoljice sode bikarbone, te to koristite kao redovnu pastu. Tokom pranja, pored izbeljivanja, on će istovremeno negovati i desni.
Fenomenalan čistač četkica

Kako je H202 poznat kao odlično dezinfekciono sredstvo, slobodno ga upotrebite za čišćenje vaših četkica. Sipajte ga u čašu i uronite glavu četkice u njega. Na ovaj način on će sprečiti razvoj svih mogućih bakterija. Potrebno je menjati rastvor na svakih par dana, a neposredno pre pranja, četkice dobro isperite.

Napomena: za izbeljivanje zuba i oralnu higijenu uvek koristite najblaži hidrogen peroksid od 3 posto.
hidrogen peroksid za uho
Kako se koristi za ispiranje ušiju
Troprocentni hidrogen za uši upotrebljava se kao redovno sredstvo za čišćenje. Zahvaljujući svom antiseptičkom dejstvu, on ublažava simptome ušne infekcije, ukoliko je ona već nastupila.

Ispiranje ušiju hidrogenom preporučuje se jednom do dvaput nedeljno.

Potrebno je ukapati dve do tri kapi u uho i ostaviti da odstoji jedan minut. Kad počne penušati, okrenite glavu na suprotnu stranu i pustite neka tečnost iscuri. Isto uradite i s drugim uhom.
Stvaranje pene u uhu je sasvim normalna reakcija na H2O2, stoga nemate razloga za brigu i strah. Zahvaljujući njoj sav nakupljeni cerumen i nataložena ušna mast će se rastvoriti i iscuriti napolje. Osobe čija je bubna opna oštećena ne smeju koristiti hidrogen peroksid za ispiranje ušiju.

Eliminiše akne i bubuljice u kratkom roku

Osmim za uši H202 blagotvorno deluje i na zdravlje kože. Naime, hidrogen peroksid za lice je odlično sredstvo, naročito za akne i bubuljice, kao i za isceljivanje pega i fleka. On uspešno uništava bakterije koje izazivaju stvaranje akni. Osim toga, pomaže u uklanjanju bradavica.

Napravite moćno sredstvo protiv mitisera

Pomešajte punu kašiku troprocentnog hidrogena sa kašikom kukuruznog brašna. Smesu utrljavajte na problematična mesta na koži gde su vam primetni mitiseri. Ostatak rasporedite po licu. Pustite desetak minuta neka miruje, a zatim dobro isperite lice mlakom vodom.
Eliminiše gljivice na nogama i noktima
Ukoliko imate neprijatan svrab na nogama i između prstiju, najverovatnije je posredi gljivična infekcija stopala. Srećom i kod ovog nelagodnog problema hidrogen peroksid 3 otopina može biti od pomoći. Uradite sledeće:

Napravite mešavinu hidrogena sa vodom u podjednakoj srazmeri 50: 50. Jednom dnevno namačite noge u nju i posle toga dobro ih prosušite.
Jako je važno peškirom detaljno očistiti područje između prstiju i nokte, jer vlaga i te kako pogoduje razmnožavanju gljivica. Uvek koristite jedan peškir isključivo za vaša stopala, nikako ga ne upotrebljavajte za druge delove tela. Nakon tretmana obavezno obucite čiste pamučne čarape.

Napravite sredstvo za čiščenje sitnih rana i ogrebotina

Ovo moćno antibakterijsko sredstvo uspešno će elimisati sve bakterije i mikrobe sa sitnijih ranica, ožuljotina i ogrebotina. Hidrogen za rane se pravi identično kao i preparat za negu stopala.

Pomešajte vodu sa hidrogenom u podjednakoj srazmeri i natopite u čistu gazu. Laganim pokretima očistite ranu i područje oko nje. Ukoliko je povreda nešto većih dimenzija, tada ju je potrebno namakati u istoj ovoj otopini.
Napravite moćno sredstvo za izbeljivanje veša i dezinfekciju
Kako biste vratili belinu vašem vešu obavezno koristite hidrogen peroksid. Dovoljno je prilikom pranja dodati pola šolje ovog sredstva u mašinu. Delovaće kao izbeljivač, ali neće oštetiti gardarobu. Uspešno će ukloniti i najgore mrlje od crnog vina i krvi što malo koji prašak može.

Takođe, idealno je sredstvo za čišćenje i dezinfekciju radnih površina u kući. Naročito kuhinje i kupatila, te prostorija u kojima je većina nas osetljiva na nečistoću.

Pomešajte hidrogen s vodom u razmeri 1 : 1 i koristite ga za temeljno čišćenje od nečistoća i bakterija. Ova mešavina delotvorna je i protiv gljivica i plesni.
Ostala praktična primena

Sa hidrogenom možete dezinfikovati sunđere za kupanje i one kojima perete suđe.
Dobro će doći i vašim pločicama i fugama u kupatilu, nakon ribanja vratiće im stari sjaj.
Lako će elimisati buđ sa zidova, a možete ga upotrebiti i za čišćenje WC šolje.
Podjednako je efikasan i za unutrašnju dezinfekciju frižidera i omogućiče namirnicama da budu dugo sveže.
Sa njim možete očistiti i dečje igračke koje mališani stavljaju u usta, jer su pravo leglo bakterija. Ne morate se brinuti previše, hidrogen peroksid eliminiše štetne mikrorganizme i pri tom je bezbedan.
Ukoliko imate ribice i velik akvarijum, takođe će vam dobro doći. Odstraniće svu nagomilanu nečostoću, a osim stakla možete preći i svaki kamen.
Uklanja pesticide sa voća i povrća

Hidrogen peroksid je vrlo efikasan kao sredstvo za odstranjivanje nečistoća te ostataka pesticida i ostalih hemikalija s povrća i voća.

Napunite sudoper hladnom vodom i u nju dodajte 1/3 šoljice hidrogena. Ubacite voće i povrće pa pustite nek odstoji pola sata, a potom ih dobro isperite hladnom vodom.
Za zdraviji i bujniji rast, biljke s vremena na vreme možete zalivati vodenim rastvorom hidrogena. Na litar vode stavite četiri milH2O2. Na ovaj način biljkama ćete obezbediti dodatni kiseonik.

Gde kupiti troprocentni hidrogen i koja je cena
H202 danas možete kupiti u svakoj apoteci. Za hidrogen peroksid cena je veoma povoljna, 500 ml ovog rastvora košta oko 130 rsd. Podrazumeva se da je on dostupan i u manjim pakovanjima kada je još dosta povoljniji.

Osim standardnog 3 procentnog vodenog rastvora, postoje i brojni sprejevi, kao i drugi proizvodi. Oni su namenjeni za dezinfekciju sluznice kada se uštrcavaju u nosnice i sl. Za takav preparat od 100 ml trebaćete izdvojiti nešto preko 100 dinara.

Napomena: pre bilo kakve primene, konsultujte svog lekara.
Koji su nedostaci hidrogena?

Pojedinini stručnjaci smatraju da troprocentni hidrogen peroksid oštećuje kožu, te nije najbolje rešenje za saniranje povreda. Pena koja nastaje kada ga nanesete na ranu dolazi iz katalaze, enzima koji se nalazi u krvi i ćelijama. Mehurići predstavljaju čist kiseonik nastao u kontaktu katalaze i hidrogena, a ne usled procesa uništavanja bakterija.

Stručnjaci s klinike Mejo iz Ročestera tvrde kako se on ne bi smeo nanositi na rane. Naime, bez obzira na sva antiseptička i antibakterijska svojstva, hidrogen oštećuje osetljivo tkivo i ometa proces zarastanja. Čista voda je, po njihovom mišljenju, daleko bolja za čišćenje posekotina i ogrebotina.

Ipak, činjenica da hidrogen peroksid od 3 posto nije toksičan ide mu u prilog. On se bezbedno može koristiti u svim drugim sferama. Preporučujemo vam još jedan odličan članak o delovanju aktivnog kiseonika na kožu i kosu.

Preuzeto sa stranice: http://zdravailepa.com/alternativa/hidrogen-peroksid-za-zube/

Nema komentara:

Objavi komentar