subota, 26. studenoga 2016.
Kako se pravi salata od cvekle recepti
Salata od cvekle za šta je sve dobra
Salata od cvekle je nešto najbolje što možete priuštiti svojim krvnim sudovima. Ona ih čisti i opušta pa samim tim i snižava vaš pritisak. Odlična je u prevenciji raka pa bi bilo poželjno konzumirati je što češće. Ukoliko vam unutrašnji organi ne funkcionišu kako treba, to je dodatni razlog za uživanje u ovom ukusnom jelu.
Najzdravija cvekla je sirova, ali je isto tako možete kuvati ili peći. Odlično se slaže sa voćem pa se stoga i koristi za sokove i smoothije. Sadrži visok nivo šećera što znači da ukusa nikada neće nedostajati.
Ako biste hteli eksperimentisati sa ovom ekstra ukusnom namirnicom, ostanite sa nama i naučite par odličnih recepata.
Lekovita svojstva cvekle su fenomenalna
Evo jedne neverovatne činjenice: cvekla može sniziti vaš krvni pritisak za svega par sati! Tajna leži u nitratima koji oksidiraju u telu. Oni opuštaju krvne sudove, poboljšavaju cirkulaciju, a samim tim i snižavaju krvni pritisak.
Ako se recimo bavite intenzivnim fizičkim aktivnostima onda je domaća salata od cvekle kao stvorena za vas. Pojedite je pre vežbanja i bićete izdržljiviji (čak za 16 procenata). Ponovo, tajna leži u nitratima koji usporavaju potrošnju kiseonika.
Salata od cvekle protiv upala se često koristi jer sadrži betain, koji štiti naše ćelije. Na taj način ona pruža zaštitu unutrašnjim organima i sprečava niz hroničnih bolesti. To se posebno odnosi na kardiovaskularne probleme i razvoj tumora.
Moćni fitonutrienti koji ovoj biljci daju njenu izrazito crvenu boju pomažu i u borbi protiv raka. Naučnici su dokazali kako salata od cvekle redukuje višestruke formacije tumora kod životinjskih vrsta. Trenutno se rade ispitivanja u vezi lečenja raka pankreasa i prostate kod ljudi.
Obiluje vitaminima i mineralima
Još jedan benefit predstavlja prisustvo vitamina C. Osim njega cvekla sadrži dragocena vlakana i esencijalne minerale poput fosfora i mangana. Oni brinu o zdravlju naših mišića, jetre i bubrega. Spomenućemo i folat vitamina B koji obezbeđuje normalan razvoj fetusa.
I konačno, salata od cvekle za detoksikaciju se preporučuje jer olakšava izbacivanje otrova iz organizma. To se odnosi pre svega na čišćenje krvi i jetre.
Zelene listove nemojte bacati jer su puni gvožđa (čak i više nego spanać), minerala i vitamina A, B i C. Možete ih dodaviti u sokove od povrća ili ih kuvati sa ostalim zelenišem.
salata od cvekle i belog luka
Kako se kuva cvekla na jednostavan način
Salata od kuvane cvekle se pravi u 13 vrlo jednostavnih koraka:
Odaberite cvekle približno jednake veličine, kako bi se skuvale za isto vreme. Imajte na umu da onim krupnijim treba više vremena.
Odsecite listove, ali ih sačuvajte jer ih možete pripremiti sa spanaćem ili brokolijem.
Ogulite cvekle gulilicom za krompir kako biste odstranili sve nečistoće. Ako ste kupili već očišćene organske onda ih samo stavite pod mlaz vode na 30 sekundi.
Oprano povrće stavite u šerpu.
Prelijte vodu preko njih.
Dodajte kašičicu soli i kašičicu šećera pa dobro promešajte. (ovo je mera za 2 litre vode)
Stavite šerpu na šporet i podesite na srednje jaku vatru kako bi voda prokuvala.
Kuvajte zatim na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Onim većima će trebati oko 45 minuta da se skuvaju.
Upotrebite nož da proverite koliko su omekšale. Ako se lako probadaju sklonite ih sa šporeta.
Izvadite ih iz šerpe i smestite ih u posudu sa hladnom vodom.
Nakon 5 minuta ih izvadite i protrljajte palčevima kako bi otpala kora.
Secite ih horizontalno ili u četvrtinu, a možete ih i ispasirati zajedno sa puterom kako biste dobili pire.
Ovako skuvane ih možete čuvati u frižideru , ili kiseliti za zimnicu.
Salata od cvekle i belog luka je sledeći logičan korak, a evo šta vam je potrebno:
jedna kuvana cvekla,
1 kašika balzamiko sirćeta,
1 seckani čen belogluka,
10 seckanih listova bosiljka,
1 kašika sitno seckane žalfije,
2 kašike feta sira.
Priprema recepta:
Izmešajte sastojke, začinite i salata od cvekle je spemna.
Salata od sveže cvekle recept
Ovako naptavljena salata od cvekle je najzdraviji izbor jer se kuvanjem izgubi dosta hranljivih nutrienata. A što je najbolje, veoma lako se priprema, za svega nekoliko minuta.
Sastojci:
dve cvekle,
kašika sitno seckanog svežeg peršuna,
kašika seckanog belog luka,
2 kašičice senfa,
četvrtina kašičice morske soli,
osmina kašičice bibera.
Kako se priprema salata od cvekle bez konzervansa:
Pomešajte dobro sve sastojke u većoj činiji i to je sve. Vrlo brzo dobili ste svoju ukusnu salatu. Ako biste malo više ukusa onda dodajte u nju oko 200 grama feta sira i šaku semenki suncokreta.
Sveža cvekla je pogodna i za pravljenje smoothija, a najviše se preporučuje kombinacija sa jagodama i borovnicama. Možete mešati i sa citrusnim voćem i pritom obavezno iskoristite i listove.U slučaju da ipak više volite žvakati svoju hranu onda ih jednostavno dodajte u svoj omiljeni sendvič.
Ukusna salata sa šargarepom i cveklom
Salata od cvekle i šargarepe se pravi za samo 10 minuta i s njom možete nahraniti čak 6 osoba. Evo šta vam je potrebno:
sok 1 limuna,
sok cele pomorandže,
tri kašike maslinovog ulja,
so i biber,
4 velike šargarepe,
dve Greni Smit jabuke, oprane i iseckane,
jedna cvekla iz turšije.
Pripremanje salate:
Pomešajte limunov i pomorandžin sok, maslinovo ulje i začine u velikoj činiji. U blenederu iseckajte cveklu, šargarepu i jabuku a zatim im dodajte citrusni dresing. Šargarepa u ovoj salati će dodatno očistiti vaš organizam od toksina, poboljšaće vaš vid i očistiće vam jetru.
Salata od cvekle i piletine ostavlja bez daha
Još jedan izvanredan recept, za njega biće vam potrebni sledeći sastojici:
kilogram i po pilećeg filea,
so i biber,
pola šolje soka od pomorandže,
2 kašike maslinovog ulja,
200 gr kuvane cvekle,
2 crvene iseckane jabuke,
1 šolja semenki nara.
Priprema salate:
Skuvajte piletinu u vodi a zatim je tanko isecite. Na veliki tanjir poređajte cveklu iseckanu na kolutove i prelijte je mešavinom pomorandže, ulja soli i bibera. Preko toga poređajte piletinu, jabuke i nar. Čestitamo vaša salata sa cveklom i piletinom je spremna za posluženje.
Odlična kombinacija cvekla sa pavlakom
Potrebni sastojci:
4 srednje glavice cvekle,
puna čaša pavlake,
2 kašike belog luka u prahu,
kašičica soli,
1 kašičica šećera,
jedna kašičica balzamik sirćeta.
Postupak pripreme:
Cvekle najpre umotajte u foliju pa ih pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta. Kada se ohlade nežno im uklonite koru. Sve sastojke izmešajte u posudi i dobićete sos, koji možete čuvati u tegli u frižideru. Salata od cvekle i pavlake malo koga ostavlja ravnodušnim, izuzetno je ukusna. Najbolja je kad se služi hladna.
Kada je najbolje jesti cveklu tokom godine
Cvekla je najbolja u periodu između juna i oktobra meseca jer je tada najsvežija, ali je možete kupovati cele godine. Uvek birajte one srednje veličine, radi lakšeg kuvanja i pripremanja. Takođe je bitno da budu tvrde i okrugle, na to isto obratite pažnju. Secite ih uvek na plastičnoj dasci, i pripazite na moguće fleke, jer se dosta teško skidaju.
Salata od sveže cvekle je mnogo zdravija od kuvane pa je stoga i jedite u takvom obliku što više.
U trudnoći biste trebali pripaziti na konzumaciju pomenute salate, prvenstveno zbog visokog procenta betaina. Obavezno se posavetujte sa lekarom povodom toga. Takođe izbegavajte ovu povrće ukoliko imate kamen u bubregu ili jako nizak krvni pritisak.
Mnogi tokom jeseni intenzivno pripremaju salatu od cvekle za zimnicu, što je odlična praksa. Nadomestiće vam sve važne nutrijente tokom hladnog zimskog perioda.
Važno: Ukoliko primetite da vam je urin crvene boje, ništa se ne brinite, to je samo posledica jedenja cvekle. U slučaju čestih urinarnih infekcija svakako proverite vašu krvnu sliku.
Preporučujemo vam i članak u kome smo pojasnili kako se pravi zdrav cveklin sok.
Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar