nedjelja, 27. studenoga 2016.

ŠOKANTNO: Hemikalija pronađena u najpoznatijoj pasti za ZUBE povezana sa RAKOM!



Vjerojatno najpopularnija zubna pasta na svijetu jeste Colgate, a vi ste vjerojatno jedni od brojnih ljudi koji je redovito koriste.


  Ipak, u nedavnom istraživanju je otkriveno da opasna tvar koja se nalazi u Colgate pasti za zube se zove Triklosan, a može izazvati razvoj i pojavu raznih bolesti kao i raka!

Studija koja je nedavno objavljena u jednom časopisu za hemijska istraživanja u toksikologiji, otkrila je da ova hemikalija potiče rast stanica raka. Tokom proteklih nekoliko godina, bilo je mnogo studija provedenih i sve navedene zdravstvene opasnosti su povezane sa ovom hemikalijom.

Triklosan ima sposobnost da prodre kroz kožu i omete funkciju hormona i poremeti endokrine. To nije sve, jer kao što je studija objavljena u časopisu Health Perspectives objavila triklosan se nalazio u urinu 75 posto testiranih osoba (2,517 njih, u dobi od 6 i više godina).

Brojni deterdženti za pranje veša, dezodoransi i antiseptici sadrže ovu supstancu. Prema studiji objavljenoj u Chemical Research, magazinu za toksikologiju, ova hemikalija može uzrokovati rak ako se koristi u velikim količinama.

Ovo je prilično opasna tvar koja može prodrijeti kroz kožu i ući u krv, što izaziva hormonsku neravnotežu.


  Ipak, iako postoje mnogi dokazi i studije koje potvrđuju ovo, Colgate i dalje prodaje svoje proizvode, tvrdeći da je potpuno siguran za korištenje. Jedina zemlja na svijetu koja je zabranila triklosan do sada je Kanada.

Izvor:megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar