subota, 26. studenoga 2016.
Preporučuje se oboljelim od raka! Ovo povrće kuhanjem dobija na kvaliteti!
Kuhanjem ovog povrća otpušta se i do 40 posto važnog spoja koje sadrži.
Želite uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u
svježem plodu nalazi se samo tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, otpušta i do
četrdeset posto ovog važnog spoja.
Boja mrkve ukazuje da je ona bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin C, vitamin K,
vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, fosfor, folna kiselina, kalij, mangan i molibden.
Također obiluje vrijednim antioksidansima – hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, dobio je ime po mrkvi (lat. Carota), jer sadrži
407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača naš imunitet, štiti od infekcija i
raka.
Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave katarakta i glaukoma, pomaže u
očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidnost – posebno kod djece.
Beta karoten poželjan je u prehrani oboljelih od raka (naročito želuca, pluća, jednjaka, tankog
crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga prema istraživanjima, imaju za trećinu manje
od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i
emfizema.
Redovno konzumiranje mrkve:
– štiti vid
– potiče probavu i rad jetre
– smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
– štiti od nekolikih vrsta raka
– jača imunitet
– čuva zdravlje srca i krvnih žila
– pomaže kod proljeva
– čisti organizam
– poboljšava izgled kože
http://www.novonovo.info
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar