četvrtak, 30. lipnja 2016.

Čitajte djetetu dok je još beba



Ako je makar deset knjiga pri ruci djetetu dok napuni četvrtu, dio njihovog mozga zadužen za jezik i misaoni proces sazrije-va mnogo brže do 18. ili 19. godine.






Od pomoći su i edukativne igračke i putova¬nja u zoo vrt ili zabavne parkove. Ali, ako u kontakt sa knjigama dijete dođe u osmoj godini, sve to štivo i alatke imaju malo utjecaja na mozak. Dakle, četvrta godina je kritična za razvoj djeteta, obja¬vljeno je na godišnjoj konferenciji Udruženja za neuronauku u Nju Orlea-nsu. Studiju je sproveo Univerzitet u Pe-nsilvaniji, a istraživanje je uzbudilo naučnike jer je prvo koje pokazuje kako male razlike u normalnom podizanju dje¬teta mogu povoljno utjecati na mozak. Istraživanje je pokazalo da su djeca u čije se obrazovanje investiralo do četvrte go¬dine imala tanje dijelove mozga – što je dobro u smislu razvoja.






Efekat je naročito bio vidljiv u regiji lijeve bočne strane moždane kore koja se nalazi blizu po-jj vršine mozga, tačno iznad uha i igra važnu ulogu u oblasti jezika i razmišljanja.

Nema komentara:

Objavi komentar