utorak, 21. lipnja 2016.

Ljekovita svojstva začinskih biljaka


Začinsko bilje može pomoći kod raznih bolesti jer je puno vitalnih tvari koje će napuniti prazne rezerve vitamina, pomoći kod raznih manjih oboljenja i rastjerati umor. U nastavku vam donosimo neke od brojnih biljnih recepata uz koje ćete osim zdravlja biti i u dobroj formi.

Timijan sadrži veliku količinu timola koji ublažava nadražajni kašalj, ubrzava izbacivanje sekreta, osvježava dah, olakšava težinu u želucu i jača desni. Možete ga piti u obliku čaja, tako da 2 žličice sušenog timijana prelijete sa 250 ml kipuće vode, nakon 10 min procijedite i popijte.




Bosiljak se primjenjuje kao lijek protiv bronhitisa, astme, olakšavanje bolova i oteklina nastalih od artritisa, nesanice i jačanje živaca. Možete ga piti u obliku čaja tako da u šalicu vruće vode dodate 1 žlicu bosiljka, pa prije konzumiranja ostavite da odstoji 5 minuta.

Peršin djeluje revitalizirajuće, smanjuje osjećaj umora, pomaže kod otežanog mokrenja, upale prostate, reumatizma i oticanja nogu. Konzumirati ga možete tako da ga skuhate u vinu.

Ružmarin stimulativno djeluje i potiče krvotok. Primjenjuje se kao lijek protiv manjih jetrenih tegoba, problema sa žući, te otežane probave. Osim što može opustiti i razbuditi, pojačava reakciju na vanjske impulse. Ružmarin je učinkovit i protiv prhuti, a šampon od ružmarina možete napraviti i sami. Zakuhajte 5 g sušenog ružmarina, koprive i metvice sa 300 ml vode, pa pustite da odstoji 1,5h. Procijedite, pa dobivenu tekućinu pomiješajte s jednakom količinom neutralnog šampona i dodajte 1,5 kapi eteričnog ulja metvice.


Mažuran pozitivno djeluje na živčani sustav, detoksicira, pomaže radu bubrega i mjehura, liječi gljivice, afte i upale zubnog mesa. Možete ga piti u obliku čaja, tako da 1 žličicu mažurana prelijte sa 1 dl vrele vode.




Paprena metvica smiruje želudac, crijeva, pomaže kod nadutosti i ublažava bol kod križobolje. Za bolju prokrvljenost kože lica, nakon čišćenja lice natapkajte čajem od metvice.

Sada kada znate koja su ljekovita svojstva začinskih biljaka, požurite ih nabaviti kako bi što prije mogli spriječiti i liječiti razne bolesti.

Nema komentara:

Objavi komentar