srijeda, 29. lipnja 2016.

Mrkva je odlična za detoksikaciju organizma


Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Ako se zbog prekomjernog uživanja u hrani tijekom blagdanskih dana osjećate pomalo tromo, naduto i teže za nekoliko kilograma, a svome tijelu želite priuštiti zasluženo ‘čišćenje’, pobrinite se da sljedeći put kada idete po špeceraj napunite svoju košaricu velikim svežnjem mrkvi.




Naime, mrkve su osnovna namirnica za detoksikaciju tijela jer su bogate antiokidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Znanstveno je dokazano da je mrkva najveći izvor beta-karotena među povrćem, jer 80 grama mrkve sadrži više od dvostruke dnevne doze potrebne odraslim ljudima. Antioksidantsko djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj.

Vitamin A kojeg ima u mrkvi također je nužan za pravilan rad imunog sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt te ih tako održavaju zdravima na način da funkcioniraju kao barijere i oblikuju ‘prvu liniju obrane’ protiv infekcija.

Samo 80 grama mrkve sadrži čak 2 grama vlakana

Mrkva također sadrži veliku količinu vlakana koja probavni sustav čine zdravim te pomaže pri balansiranju razine šećera u krvi. Samo 80 grama kuhanih mrkvi sadrži čak 2 grama vlakana što čini više od desetine preporučene dnevne doze.

Vlakna također pridonose dužem osjećaju sitosti, a budući da 80 grama kuhanih mrkvi sadrži samo 24 kalorije, one su odličan izbor ako pazite na svoju težinu.

Ako niste ljubitelj sirove mrkve, jedite ih kuhane jer su one nešto kao nutricionalni bonus. Istraživanje koje je objavio European Journal of Nutrition pokazalo je da se više beta-karotena apsorbira iz kuhane nego sirove mrkve.

Stoga, ako želite oporaviti organizam koji ste tijekom blagdana ‘bombardirali’ teškom i nezdravom hranom, obvezno uzmite veću količinu mrkve i počnite ‘hrskati’. Odlične su kao zdravi zalogaj, a njihova uloga pri spravljanju ukusnih jela je beskrajno raznolika.

Za novogodišnju detoksikaciju organizma i tijela isprobajte neke jednostavne trikove koji ne oduzimaju dodatno vrijeme, već samo potražuju neka odricanja od nezdravih stvari koje vam mogu štetiti.

Svakako jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, nesoljenih orašastih plodova i sjemenki. Pijte biljne čajeve i najmanje šest do osam čaša vode svaki dan. Kofein, alkohol, sol, šećer i prerađenu hranu je potrebno izbjegavati što je više moguće. Neće biti lako, ali potrudite se ustrajati u tome.

Ako imate problema s malim masnim jastučićima koji su se stvorili od kalorične hrane, savjetujemo da kupite četku za tijelo i masirate problematična područja na tijelu koja imaju celulit. Ako ste zaposleni i konstantno izloženi svakodnevnom stresu, jurnjavi i strci, nastojte usporiti tempo, jer će vam smirujuće okruženje ponovno napuniti baterije i bit ćete puni energije.

Recept za ukusno jelo od mrkve

Za ovaj recept priprema sastojaka traje samo deset minuta, a kuhanje pola sata. Doista malo vremena za ukusan obrok bogat hranjivim tvarima.




Sastojci su: 2 jušne žlice biljnog ulja, 450 g oguljene i narezane mrkve, 1 režanj češnjaka, 1 zeleni chili koji ste prethodno očistili od sjemenki i sitno nasjeckali, 2,5 cm oguljenog i nasjeckanog đumbira, 225 g crvene leće, sok od dva limuna, 1,15 l temeljca od povrća, 30 ml nasjeckanog svježeg korijandera, sol i svježe mljeveni crni papar.

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi i stavite luk i mrkvu da se pirjaju tri do četiri minute. Dodajte češnjak, čili, đumbir te ostavite da se sve skupa pirja još minutu. Umiješajte leću, sok od limuna i temeljac od povrća. Pustite da sve prokuha, a zatim smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se lagano krčka 25 do 30 minuta dok mrkve i leća ne omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte dio korijandera, a ostatak posipajte po jelu. Kao prilog poslužite rižu.

Hranjive vrijednosti obroka: 312 kalorija, 8,1 g masnoće, 14,3 g šećera i 0,97 g soli. Obrok sadrži više od trećine dnevne doze željeza.

Nema komentara:

Objavi komentar