petak, 17. lipnja 2016.
Kako zdravo i brzo izgubiti 10 kg?
Treba ograničiti unos energije, ali ne i hranjivih tvari
Čitateljica Nikolina zamolila je nutricionisticu Dariju Vranešić Bender za savjet kako da u što kraćem roku izgubi 10 kilograma. Nikolina sjedi osam sati na radnom mjestu i osjeća bolove u kralježnici, htjela bi znati koje namirnice treba koristiti i u koje vrijeme kako bi izgubila kilograme i tako poboljšala svojezdravstveno stanje. Pročitaj što joj je savjetovala Darija Vranešić Bender
Svaki dan 500 kalorija manje
Temelj kvalitetnog mršavljenja čini usvajanje uravnotežene energetsko restriktivne dijete odnosno dijete koje je restriktivna samo s obzirom na unos energije, ali ne i hranjivih tvari. Konkretno, to znači da unos masti i/ili ugljikohidrata treba smanjiti do te mjere da se ostvari energetski deficit od 500 do 1000 kcal u odnosu na procijenjenu cjelodnevnu energetsku potrošnju i time ostvari gubitak od pola do jednog kilograma tjedno, što se smatra optimumom u pravilnom mršavljenju. Unutar Mršavimo zajedno kluba dostupni su jelovnici koji su upravo prema ovome konceptu prilagođeni osobnim potrebama. Nije potrebno razmišljati što jesti jer ti Klub nudi više od 60 jelovnika uz koje ćeš smršavjeti otprilike 1 kilogram tjedno. Moguće je mršavjeti i brže, osobito ako se strogo pridržavaš programa prehrane uz redovitu tjelovježbu. Klikni i doznaj više!
Vlakna i voda za osjećaj sitosti
Odabir namirnica valja prilagoditi preferencijama i navikama pojedine osobe, no svaki se plan prehrane treba temeljiti na hrani visoke nutritivne gustoće tj. onoj hrani koja obiluje vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i fitokemikalijama, a siromašna je energijom. Tu se, prije svega, misli na cjelovite žitarice, povrće i voće te mahunarke. Prehrambena vlakna kojima obiluju ove namirnice mogu biti važna pomoć u procesu mršavljenjajer sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Osim toga, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije u kratkom vremenu. Dodatno, prema nekim saznanjima vlakna ometaju apsorpciju masti.
Zaboravi maslac, majonezu i mesne prerađevine
Tijekom redukcijske dijete valja konzumirati hranu u manje masnim varijantama što uz već spomenutu hranu visoke nutritivne gustoće uključuje perad (bez kožice), ribu i niskomasne mliječne proizvode. Naime, masti su koncentrirani izvor energije pa je uputno ograničiti unos namirnica koje ih sadrže u visokom udjelu (ulja, maslac, margarin, majonezu, mesne prerađevine, masno meso itd.) kao i načine pripreme hrane kod kojih je udio masnoća visok (pržena hrana). Hrana primjerena redukcijskoj dijeti priprema se kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.
Pravilan izbor napitaka
Važan dio dijete čini i adekvatan unos tekućine. Odrasle osobe trebaju unositi 1,5 l tekućine dnevno, ako su tjelesno aktivne, tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, svježe iscijeđeni voćni sokovi razrijeđeni vodom. Treba izbaciti zaslađena gazirana pića koja sadrže visok udio dodanih šećera i fosforne kiseline.
I na kraju, ali ne najmanje važno, kvalitetan multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani sastavni je dio pravilno izbalansirane dijete za mršavljenje i trebao bi se rutinski primjenjivati u razdobljima smanjenog unosa hrane.
zdravakrava.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar