nedjelja, 28. kolovoza 2016.
SMILJE, VIDAC, VERONIKA, SRCOPUC, SOFORA – LEKOVITE BILJKE ZA MNOGE BOLESTI
Leto je idealno da se odlazak u prirodu iskoristi za branje lekovitog bilja, tim pre što i travari tvrde da je druga polovina avgusta pravo vreme za to. Savet je da berete samo zdrave i čiste biljke, po sunčanom i toplom vremenu, kada prođe rosa. Ubrano ne stavljajte u plastične kese da, dok se suši, ne pocrni, ne perite ga pre sušenja i za zimske dane ostavite samo lekovite trave koje su, kada se osuše, lako lomljive. Čuvajte ih u obojenim staklenim teglama ili kartonskim kutijama.
Podsećamo na nekoliko lekovitih biljaka koje se beru tokom avgusta.
Smilje (Helichrysum arenarium)
Prepoznatljivo je po žutim glavičastim cvastima i sivkastoj dršci obrasloj vunastim dlakama i duguljastim lišćem. Raste na peskovitom zemljištu. Za pripremanje lekovitih preparata koriste se cvasti ubrane kad cvetovi počnu da se otvaraju. Sadrži flavonske heterozide, tanine, smole, gorke materije i etarsko ulje.
Koristi se:
* protiv upale žučne kese
* da pomogne izbacivanje kamena iz žuči i organa za mokrenje
* za čišćenje jetre
Rastopite kamen u žuči
– 3 kašike cvetova smilja
– 1/2 l vode
Provrelom vodom prelijte cvetove, odmah poklopite i posle 12 sati procedite. Čaj popijte u tri doze, pre jela.
Vidova trava ili vidac (Euphrasia officinalis)
Raste na livadama, pored puteva, u svetlim šumama i na nadmorskim visinama do 2.600 metara. Ima crvenkaste, ružičastoljubičaste, bele ili bledožute cvetove i tamnozelene listove. Postoji nekoliko vrsta vidove trave i sve su lekovite. Sakuplja se cela biljka dok cveta, a suši se na tamnom, promajnom mestu. Sadrži etarsko ulje, galotanin, heterozide, gorke i smolaste materije.
Koristi se:
* protiv prekomernog lučenja želudačnog soka
* za lečenje upale usta i ždrela
* da smanji upale i ublaži curenje iz nosa
* protiv proliva
* za lečenje upala oka
Oterajte kijavicu
– 2 kašike usitnjene vidove trave
– 2 dl vode
Vidac uveče prelijte proključalom vodom, poklopite i ujutru procedite. Tečnošću ispirajte nos nekoliko puta dnevno.
Veronika ili razgon (Veronica officinalis)
Ovu biljku cene brojni travari jer je narodni lek za lečenje raznih bolesti. Koristi se biljka u cvatu, a sadrži tanine, alkaloide, heterozide, gorke materije, saponozid, organske kiseline, etarkso ulje, šećer…
Koristi se:
* za lakše iskašljavanje
* da umiri napade kašlja
* protiv zatvora
* za čišćenje krvi
* da izleči hronični ekcem
* protiv žutice i oboljenja jetre
* za snižavanje holesterola
* da spreči zakrčenje krvnih sudova
Očistite krvne sudove
– kašičica razgona
– 2,5 dl vode
Travu prelijte ključalom vodom, odmah poklopite i posle 10 minuta procedite. Pijte najviše dve doze čaja dnevno.
Srcopuc (Antennaria dioica)
Dugovečna, razgranata i vrlo rasprostranjena zeljasta biljka. Najčešće raste na suvim planinskim pašnjacima i do 2.500 metara nadmorske visine. Na vrhu stabljike ima crvenkaste cvetne glavice koje su lekovite. Sadrže tanine, alkaloide, etarsko ulje, smole, vitamin C, karotin i fitosterole.
Koristi se:
* da pojača lučenje žuči, želudačnog i pankreasnog soka
* protiv šećerne bolesti
* za lečenje čira želuca i dvanaestopalačnog creva
* da olakša iskašljavanje
Izlečite čir
– 50 g srcopuca
– 90 g slatkog korena
– 60 g cvetova kantariona
Sa pola litra vode prelijte tri kašike mešavine, poklopite i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa vatre, posle tri sata procedite i popijte tokom dana.
SAVET PLUS: Preporuka je da se čaj pije dva meseca.
Sofora (Sophora japonica)
Poznatija kao japanski bagrem, sadi se u parkovima kao dekorativno drvo. Cveta u avgustu, a cvetovi i listovi ovog drveta su najbogatiji prirodni izvor rutina, leka koji utiče na otpornost kapilara i njihovu propustljivost. Dokazano je da je neškodljiv i da se biljke koje ga sadrže mogu upotrebljavati bez bojazni.
Koristi se:
* da smanji krtost kapilara i spreči pucanje
Ojačajte kapilare
– 20 g cvetova sofore
– 20 g glogovih cvetova
– 20 g imele
– 20 g rastavića
– 20 g bračića
Uveče, sa četiri decilitra hladne vode prelijte dve kašike mešavine i poklopite. Ujutro zagrevajte dok ne proključa, kuvajte dva minuta u poklopljenom sudu, sklonite sa vatre i, kad se ohladi, procedite i zasladite medom. Pijte po decilitar čaja četiri puta dnevno.
SAVET PLUS: Čaj ne pijte odjednom, nego gutljaj po gutljaj.
Izvor: biljeizdravlje.rs
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar