subota, 18. lipnja 2016.
Prirodni sok koji liječi najopasnije tumore
Sok egzotične gorke dinje Momordice charantije može da potisne rast raka gušterače, i to bez nuspojava. Sok također djeluje i protiv raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazo-ždrijelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma.
Novo provedena studija pokazala je da sok gorke dinje, poznatog povrća u Aziji i Africi, znatno smanjuje rast tumora gušterače u miševa jer ometa metabolizam glukoze u stanicama raka, te ih doslovno izgladnjuje i ostavlja bez šećera. Šećer je pogonsko gorivo bez kojeg te zloćudne stanice ne mogu preživjeti.
Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate. Ova biljka, lat. naziva Momordica charantia, naširoko se uzgaja i jede širom jugoistočne Azije, Afrike, Kine, Japana, Oceanije, pa čak i na Karibima. Posebno je popularna među Japancima s Okinave, koji su poznati po dugovječnosti.
Iako se jede već stoljećima, mnoge zdravstvene prednosti kao što je antivirusno ili antioksidantsko djelovanje, tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. Ova biljka sprečava i nastanak dijabetesa. U posljednje četiri godine intenzivno se istražuje djelovanje ove biljke protiv raka. Antikancerogeno djelovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazo-ždrijelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Najnovija studija pokazala je da gorka dinja djeluje citotoksično na rak gušterače.
Istraživači s University of Colorado Cancer Center kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute tvari su uklonjene, a preostali sok korišten je pri testiranju na dva načina. Izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje miševa.
Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma gušterače staničnih linija. Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 stanice tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%.
Sok je izazvao programiranu staničnu smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez šećera.
Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.
To bi značilo da ljudi koji imaju 75 kilograma trebaju uzimati šest grama ovog praha. Slična doza od 4,8 grama praha smrznutog soka koristila se u sklopu nedavne studije. Naime, tri mjeseca su je davali oboljelima od metaboličkog sindroma. Lijek je djelovao i svi su ga pacijenti uglavnom dobro podnosili.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar