srijeda, 28. rujna 2016.

5 signala koje vam tijelo šalje a mogu vam SPASITI život: Saznajte kako ih prepoznati



Naše tijelo je i iznutra i izvana zapanjujući stroj koji pokreću brojni elementi kao što su režim ishrane iz dana u dan, svakodnevne rutine i način življenja. Ipak, osim toga naše tijelo nam šalje poruke u kojima možemo vidjeti u kakvom je stanju naše tijelo.

Navest ćemo vam 5 važnih signala koje možete provjeriti sami u svom domu, a mogu vam spasiti život.

1. URIN

Prva jutarnja posjeta WC-u ne otkriva samo znakove upale ili moguće trudnoće, već i mnogo više. Znate li da više od 70 posto signala je sadržano u urinu sa kojima možete saznati stanje vašeg tijela.

Boja i miris urina su bitan pokazatelj zdravlja a trebali bi obratiti pažnju na: boju, učestalost mokrenja, miris, krv u urinu.



2. ZUBI

Osim za kontrolu zdravlja zuba i zubnog mesa, pogledom na vaše zube možete shvatiti mnogo o stanju vašeg tijela. Promjene u ustima mogu biti jedan od prvih pokazatelja stanja koji utječu na vaše srce, pluća, probavni sistem i razne druge dijelove vašeg tijela.

Ne zanemarujte promjene na zubima i desnima, već tražiti pomoć stručnjaka. Obratiti pažnju na: upalu i krvarenje zubnog mesa, zubne pukotine, hronične rane u ustima, povlačenje zubnog mesa i klimavost zubi, bolne desni.

3. TEŽINA

Debljanje ili mršavljenje je fenomen koji pogađa svaku osobu tokom cijele godine, a ovisi prvenstveno o planu prehrane, načina života i tjeskobe. Ali, iznenadan i značajan porast tjelesne težine ne treba odbaciti.

Ako ste dobili puno kila u kratkom vremenu, to može ukazivati na hormonalni nesklad, probleme sa štitnjačom, nakupljanom vodom, srce i bubrege ili trudnoću.

4. KOŽA

Koža je najveći organ tijela koji je izložen vanjskim uticajima svaki dan. To je razlog zašto je vrlo važno pratiti promjene koje se događaju na površini kože. Nakon kupanja dobro bi bilo pogledati kožu i koristiti 2 ogledala za mjesta na leđima koja se inače ne mogu vidjeti.

Ako primjetite neke značajne promjene kao što su izmjene boja, nove izrasline, područja ili tamni madeži, ići na specijalistički pregled. Procjena kod dermatologa je stvarno jednostavna i bezbolna, a može biti ključna.

5. NOKTI

Nokti mogu biti vrlo elegantni ukrasi na rukama, ali njihova značajka je još važnija. Male kao i velike promjene na rukama, mogu pokazati niz bolesti. Treba obratiti pažnju na: blijede nokte, krhke, tanke i različite nokte, žute i zadebljane nokte, bijele linije na noktima.

Nema komentara:

Objavi komentar