petak, 30. rujna 2016.

NAJBOLJA MIJEŠANA SALATA ZA KOJU ĆE VAM NEKO DATI RECEPT



Sastojci
3 kg zelja narezati
3 kg paprike
1,5 kg krastavaca
1,5 kg zelenog paradajza
1/2 kg mrkve, karfiola
šampinjona po želji( njih volim ipak posebno kiseliti)
8 dcl alkoholnog octa 9% razblaženi
25 dag soli
25 dag šećera
1/2 konzervansa (iako nisam pristalica može i bez)
10-15 zrna papra
korijandera u zrnu i lovor po želji
3 l hladne vode



Priprema
1.
Možete a i ne morate staviti konzervans no ja stavim 1/2 male vrećice konzervansa za svaku sigurnost jer mi je stan sa centralnim grijanjem i nemam hladno spremište. U biti stavim konzervans par zrnaca u par teglica na vrh koje trebaju stajati duže a u ove druge staklenke koje prije potrošim ne. Recept imam sa ovim mjerama i ispadne cca 30 -35 teglica cca 7,5dcl ovisi o vel i koliko natisnete povrća. Radila sam sa 1 kg zelja i paprike 1/3 manj nego po receptu ove godine. Inaće sam radila i duplo, ali isplati se za veću obitelj napraviti više.
Postupak:
1. Tegle-staklenke oprati i posušiti ne treba ih grijati. Povrce mora biti zdravo i svježe pazite na crne točkice kod karfiola…ma uglavnom zdravo..Zelje narezati ..naribati na ribež (volim sitnije zelje ili kupus naribati a možete i na širije trake .. napravila sam jednu teglu sito narezanog zelja a jednu na širije trake), paprike isto na deblje rezance, mrkvu i krastavce na kolutiće (ako imate rezač cik-cak za mrkvu (kao na slici) ispadne ljepša)..karfiol natrgati na sitne cvjetiće. Trebalo bi povrće izrezati kolutiće na podjednake dubljinu zbog estetike a zelje (kupus) i papriku na rezance cca 5-7 mm. Zelje je dobro naribati i ostaviti preko noći a ujutro ga iscijediti i onda pripremi sve drugo povrće. (malo sam se žurila a i mrkva je na cik cak ide brže nego s nožem a zelje volim sitnije..no trebalo bi biti podjednake veličine izrezano nožem radi boljeg izgleda). Paprike malo prokuhati 1-2 min da omekša u vodi koju imamo kao marinadu prelijev za ovu salatu. Možete na kraju doliti malo ulja da ne ostanu mjehurići i zatvoriti staklenku.
2.Pripremimo marinadu ili prelijev : prokuhamo ocat 9% za salate sa vodom, soli, šećerom, paprom u zrnu korijander po želji i lovorov list.
Kad zakuha onda nek se paprike malo pofure 1-2 min i izvadimo. U staklenke posložimo malo zelja pa karfiol ..mrkvu slažemo povrće i natisnemo u i zalijemo vrelim preljevom tako da u svaku dođe malo papra po želji i korijandera. Staklenke tople zatvorimo te ih stavimo u deku i omotamo dok se ne ohlade najmanje 24h ili zaboravimo na njih dva dana. I onda ih spremimo u ostavu.
Nemorate se striktno držati recepta i količine po receptu, već onoliko koliko imate povrća pri ruci..ili iz vrta ili sa placa.
Primjedba: Ako ne važete povrće a imate ga više onda uzmite omjer za marinadu-preljev : 1 l alkoholnog octa9% 4 l vode 30 dag šećera i 30 dag soli konzervans po želji ali u receptu stoji tako…prokuhajte i sa tim prelijte povrće. Kad imam šampinjona rado ih posebno same stavim u teglicu i prelijem sa ovim preljevom nekako šampinjoni omekane i lijepo ih je imati posebno.
Slicna je i turšija samo je drugačija jer je sve u jednoj posudi i ne reže se povrce..a ovako se brže ukiseli nego turšija.

Izvor:coolinarka

Nema komentara:

Objavi komentar