petak, 30. rujna 2016.

Upala grla prirodni lijekovi – 10 prirodnih lijekova



Isprobajte deset načina koji će vam omogućiti da ublažite grlobolju, crvenilo i neugodno grebanje grla.
med i mlijeko

Med se koristi za upaljeno grlo jer ima antibakterijska svojstva.
Bez obzira na to da li su bolovi u grlu posljedica bakterijske ili virusne infekcije, jake prehlade ili mehaničke iritacije suhim zrakom, hladnim napicima, glasnim pjevanjem ili vikanjem, gutanje čak i sline postaje prava mora. Ove tegobe mogu se ublažiti uzimanjem raznih pastila za grlo, ali ukoliko ih nemate pri ruci, iu kuhinji postoje preparati koji mogu olakšati gutanje i umanje grlobolju. Za početak napravite toplu limunadu u koju ćete razmutiti i žličicu meda i pijte je lagano, gutljaj po gutljaj. Jedan od starih narodnih lijekova je i da se čista pamučna pelena ugrije, natopi alkoholom, pospe paprom i tako pripremljena obavije oko vrata.

1. Slana voda
U čašu obične vode (200 ml) razmutiti žličicu morske soli (može i obična ako nemate morsku). Grgljajte gutljaj po gutljaj tekućine u grlu dok ne istrošite pripremljenu količinu. Postupak ponovite nekoliko puta tijekom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i uklonit osjećaj grebanja.

2. Žele od limuna i med
Med se odavno koristi kao lijek za upaljeno grlo jer ima antibakterijska svojstva. Kada mu se dodaju kriške limuna i đumbira dobiva se žele koji pomaže u otklanjanju grlobolje. Dovoljno je žlicu želea preliti šoljom vrele vode i razmješati. Žele može se drži u frižideru nekoliko mjeseci. Možete mu dodati i malo ribanog hrena, listove sušene kadulje ili metvice, dva-tri čena zgnječenog češnjaka ili nekoliko kapi tinkture ehinacee.

3. Češnjak
Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice. Čim osjetite grebanje u grlu preventivno pojedite nekoliko režnjeva češnjaka. Od njega se može pripremiti i efiksano sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuhane i prohlađene vode dodati nekoliko izgnječenih režnjeva češnjaka. Nakon nekoliko sati procijedite. Dobijeni rastvor grgljajte u grlu nekoliko puta tijekom dana.

4. Ren
U čašu tople vode dodajte žličicu naribanog svježeg hrena i jednu žličicu meda. Dobro promiješati i piti polako u gutljajima.



5. Jabučni ocat
Kada se jave prvi simptomi upale grla preporučuje se ispiranje grla jabučnim octom. U čašu tople vode razmutite tri žličice octa, grgljajte pa ispljunite.

6. Med i mlijeko
Ako je grlobolja izazvana iritacijom, treba što prije umiriti sluznicu grla. U šalicu toplog mlijeka žličica meda. Pijte lagano u gutljajima, a nakon nekoliko sati postupak možete ponoviti.

7. Žvaka
Preporučuje se žvakanje žvake jer pospješuje stvaranje sline koja je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa. Naime, slina sadrži enzim lizozim koji je poznatiji i kao antibiotik u tijelu, a djeluje tako što uništava ćelijski zid pojedinih bakterija.

8. Tekućina
Treba uzimati više tekućine, naročito biljnih mješavina, najbolje od kadulje, kamilice ili đumbira, koji se u kineskoj medicini redovito preporučuje kod gripe i prehlade. Na krupnijem rendetu narendati svjež korijen đumbira. Dvije žlice staviti u 500 ml vode, dodati i dva klinčića, pa kuhati oko pet minuta. Zasladiti medom i dodati nekoliko kapi limunovog soka. Dnevno piti dvije-tri šalice čaja od đumbira.

9. Sirup od crnog luka
U teglu redati kriške crnog luka, limuna, žlicu meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijedite u tamnu bočicu i uzimajte po jednu žlicu svaka dva sata.

10. Vlažnost zraka
Preko radijatora prebacite vlažne ručnike, i rasporedite po sobi više posuda s vrelom vodom da isparuje. Suh zrak izaziva kašalj, a vlažan povećava vlažnost sluznice i poboljšava disanje.

Nema komentara:

Objavi komentar