četvrtak, 29. rujna 2016.

Jesen pravo vrijeme za mršavljenje



Mandarine
Po svom sastavu mandarina je slična naranči, što znači da obiluje vitaminom C, kao i mineralima kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. Ovo slatko voće hidratizira kožu i čini je sjajnom, a možete ga jesti u neograničenim količinama, ravnomjerno rasporedjeno u toku dana.
Njihovo bogatstvo vitaminom C potiče topljenje masti i pomaže tijelu u proizvodnji el karitina, tvari koja takodje ubrzava metabolizam.

Kesten
Tko bi još mogao odoljeti mirisu pečenog kestena, bez kojeg ne možemo zamisliti hladne dane? Kesten spada u grupu orašastog voća od kojeg se razlikuje po niskom postotku masti, visokoj količini škroba i vitamina C. Zbog obilja škroba, kesten posjeduje veliki energetski kapacitet, pa tako predstavlja dobar izbor za sve one koji brinu o svojoj liniji.

Prokulice
Ove male zelene kugle, koje predstavljaju zimskog čuvara zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a zbog male količine kalorija, spadaju u dijetetske namirnice. Recimo 100 grama prokelja sadrži samo 43 kalorije.Ovi neobični plodovi su jedinstveni po svom sastavu koji je bogat vitaminima C, A, B kompleks, folnom kiselinom, magnezijem i kalcijem. Osim ovih hranjivih tvari, prokulice obiluje i zaštitnim faktorima – sulforafan i indol -3-karbinol su komponente koje djeluju protuupalno i antikancerogeno.



Da se ne bi izgubile hranjive vrijednosti prokelja, preporučuje se da se kuha najviše 6 minuta.

Bundeva
Sam spomen tikve asocira nas na ovaj period godine, a titula “kraljica jeseni” je i više nego zaslužena. Njeno lako probavljivo meso sadrži minimalnu količinu kalorija, točnije 28 na 100 grama.
Bogatstvo složenim ugljikohidratima pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi, aa posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E kao i onim B skupine. Ubrana bundeva može ostati svježa i do godinu dana, a da za to vrijeme njene nutritivne vrijednosti ostanu nepromijenjene.

Nar
Vrijednost ovih plodova više se ističe u posljednje vrijeme, najviše zbog niza važnih antioksidansa koje sadrži, a koji su primarni u zaštiti organizma od slobodnih radikala. Ali, i pored toga, nar obiluje folnom kiselinom, raznim vitaminima, vlaknima, dok je s druge strane siromašan kalorijama. Nar će vam pomoći da izgubite višak kilograma, obzirom da smanjuje mogućnost zadržavanja masti u tijelu. Najbolje je da ga jedete svježeg zajedno sa sjemenkama, a isto takonar će vam biti i odličan dodatak pečenom mesu ili raznim salatama.

Izvor:zenstvena.com

Nema komentara:

Objavi komentar