utorak, 27. rujna 2016.

NEUGODAN ALI BITAN PREGLED: Zbog OVIH razloga KOLONOSKOPIJU ne smijete odlagati!





Mnogi nisu svjesni da kolonoskopiju ne bi nikako trebalo odlagati, naročito u ovim situacijama…

Stariji ste od 50 godina

Ljudi stariji od 50 godina spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju rak debelog crijeva. Zato bi u tim godinama trebalo da zakažete pregled kod ljekara, upravo iz ovog razloga. U zavisnosti od rezultata prvog pregleda, drugi ćete morati da zakažete tek za 5 ili 10 godina.




  U porodici imate nekoga ko je imao rak debelog crijeva

Porodična historija bolesti i vaše genetsko naslijeđe izuzetno su bitne činjenice kada je u pitanju rak. Ukoliko su neki članovi vaše bliže porodice imali rak debelog crijeva ili bilo koji drugi rak, jako je važno da vas ljekar pregleda i pretraži imate li polipe.
Crijeva vam “ne rade” kako treba

Ukoliko nešto ometa rad donjeg dijela probavnog trakta, to ćete odmah primjetiti u wc-u. Primjetite li krv u stolici, ukoliko je stolica tanka, izrazito tamna, vrijeme je da posjetite ljekara.

Osjećate bol u abdomenu

Osjećaj nadutosti nije neki razlog za zabrinutost, ali ako imate osjećaj kao da je donji dio stomaka stalno u grču to je simptom zbog koga morate da odete kod ljekara. Možda samo patite od zatvora, ali svaku hroničnu bol u probavnom sistemu trebate shvatiti ozbiljno i morate prijaviti ljekaru.

Učestale mučnine


  Imate li osjetljiv želudac, očigledno ste skloni zdravstvenim tegobama koje se tiču varenja. Imate li historiju želučanih bolesti, morate biti uvijek na oprezu, pa onda i uraditi kolonoskopiju, kako bi izbjegli najgoru od svih, rak.

Nema komentara:

Objavi komentar