subota, 30. srpnja 2016.

KUNICA – ČUDOTVORNA BILJKA



Kunica (Achillea millefolium) je biljka koja je, u narodu, literaturi, ali i u stotinama godina dugoj praksi korišćenja u svrhe lečenja, poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman, romonika…

Pomaže kod krvarenja u želudcu i jakih krvavih hemoroida kao i kod pritiska u želudcu i jake žgaravice, čaj od kunice pomaže vrlo brzo. Kod prehlade, bolova u leđima i reumatičnih bolova treba piti što topliji čaj od kunice.
Čaj podstiče pravilan rad bubrega, pojačava apetit, uklanja nadimanje, želudačne grčeve, jetrene smetnje, upale želudačnog i crevnog sistema, pojačava rad crevnih žlezda i tako omogućava redovnu stolicu.
Kunica se spominje u različitom receptima kao lek za mnoge tegobe ali uvek i iznova najviše kao biljka za svaku ženu.
Čaj od kunice preporučuje se ženama koje imaju problem sa redovnom menstruacijom. Takođe isti čaj koriti se i za druge tegobe oko hormonalnih poremećaja, menstrualnog ciklusa, kao što su krvarenja, bolovi i drugi problem u stomaku vezani za menstruaciju.
U slučajevima klimaksa čaj od kunice deluje protiv unutrašnjeg nemira i drugih tegoba izazvanih ovim stanjem.
Kod belog pranja i spuštene materice kombinuju se kupke i čaj od kunice. Osim toga neprijatan svrab spoljnih delova ženskih polnih organa takođe se uspešno rešava korišćenjem kupke od kunice.
Stari zapisi kažu da bi svaka žena bez obzira da li ima ili ne posebne tegobe trebala piti čak od kunice s vremena na vreme.
Osim problema sa ženskim organima kunica ili hajdučka trava koristi se i protiv jakih migrena, vrtoglavica, mučnina i čestih krvarenja iz nosa.
Ukoliko imate problem sa upalama nerava na rukama i nogama takođe se koriste kupke od kunice.
Osim ovoga kunica odlično deluje na koštanu srž jer podstiče obnavljanje krvi. Stoga se posebno preporučuje stalno korištenje čaja pri obolenjima koštane srži i krvi.
Kunica se toplo preporučuje i kod smetnji u cirkulaciji, suženja krvnih sudova i angine pektoris.
Kunica je dostupna svuda u našim krajevima na livadama i pašnjacima. Kompletna biljka se koristi za čaj.
kucnilekar

Nema komentara:

Objavi komentar