četvrtak, 28. srpnja 2016.
Poslije vode, ovo je najzdravije piće na svijetu
Prirodni sokovi su sve popularniji dodatak ishrani, jer na taj način možete da unesete u organizam i namirnice koje inače ne volite da jedete. Ovaj napitak može da vam produži život.
Sok se pravi od mrkve, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan uticaj na vaše zdravlje.
Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte odmah.
Zašto?
Mrkva popravlja vid, djelotvorna je protiv raka, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti tijelo, dobra je za zdravlje zuba i desni i protiv srčanog udara.
Jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenje, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa, sprječava nekoliko vrsta raka.
Limun čisti jetru i stimuliše njen rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprječava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija.
Pomaže kod kolika i želudačnih tegoba, pomaže probavi, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje, sprječava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprječava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.
Đumbir ublažava želudačne tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usljed hemoterapije, posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripa i prehlade.
Đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva, hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprječavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.
Djelotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu varenju i sprječavaju grčeve, sprječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprječava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se za liječenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.
A sad dobro razmislite hoćete li ovaj napitak da napravite i osigurate sebi dug i zdrav život!
Izvor: novi.ba
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar