četvrtak, 28. srpnja 2016.
Suhe smokve i maslinovo ulje kao lijek
Smokva nutritivna vrijednost, kalorije, ljekovitost
Smokva je vrlo cijenjeno voće sočnih plodova. Netko ih voli, a netko ne. Mnogi je drže u vrtu kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može se uzgaja iu kontinental predjelima. Problem je to što je osjetljiva na niske temperature.
Smokve sadrže dosta kalcija, kalija, cinka i dobar su izvor željeza, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.
Ova voćka poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju kolesterola. U pogledu sadržaja kalcija, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a vrijede i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.
Recept za suhe smokve u maslinovom ulju
Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka.Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.
Izvor:zdravasrbija
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar