srijeda, 26. listopada 2016.

5 RAZLOGA ZA TAMNU ČOKOLADU U VAŠOJ PREHRANI!



Kakao je namirnica bogata mnogim važnim nutrijentima.

Donosi mnoge dobrobiti za zdravlje i zbog toga se smatra superhranom.

Međutim sirovi kakao je gorak i malo ga ljudi može samoga jesti.

Zbog toga ga je najbolje upotrijebiti kao dodatak zdravim slasticama i, naravno, u obliku čokolade.

Tamna čokolada je najbogatija kakaom i zato je najzdraviji izbor.

Kako biste bili sigurni da konzumirate čokoladu koja će vam donijeti najviše dobrobiti, kupujte čokoladu s udjelom kakaa preko 70%.

Pokušajte izbjeći sastojke koji kvare okus prave čokolade – mlijeko, šećer i soju.

Potražite čokolade koje su napravljene sa zdravim prirodnim zaslađivačima poput stevije.

Donosimo vam 5 razloga zašto biste trebali jesti više čokolade.
1. Sprječava prijevremeno starenje i degenerativne bolesti

Kakao se nalazi na 3. mjestu namirnica s najvišim antioksidantnim indeksom.

Antioksidansi sprječavaju djelovanje slobodnih radikala, koji polagano uništavaju zdravlje i uzrokuju mnoge degenerativne bolesti.

O antioksidansima možete razmišljati i kao o anti-age sastojcima, tako da će konzumiranje čokolade doslovno usporiti proces vašeg starenja.
2. Opskrbljuje tijelo vrijednim nutrijentima

Nedostatak minerala u tijelu može postati ozbiljan problem. Srećom, kvalitetna čokolada vam može ovdje pomoći.



100 grama tamne čokolade s udjelom 70-85% kakaa sadrži:

željezo (67% dnevne potrebe)
magnezij (58% dnevne potrebe)
bakar (89% dnevne potrebe)
mangan (98% dnevne potrebe)
Također ima i znatne udjele cinka, fosfora, kalija, selena i kalcija.
3. Poboljšava raspoloženje

Bez obzira na to jeste li raspoloženi ili ne, čokolada uvijek pozitivno djeluje na vas.

Utječe na kognitivnu funkciju mozga (poboljšava rad mozga i inteligenciju), te povećava nivo “sretnih” biokemijskih sastojaka u mozgu – serotonina, endorfina, feniletilamina i anandamida.

Nikako ne možete osporiti osjećaj sreće koji vas obuzima kada pojedete komadić fine čokolade.
4. Čuva kardiovaskularno zdravlje

Čokolada upakirana u obliku srca nije samo iskaz ljubavi dragim osobama, već je i simbol jedne druge njezine, relativno nedovoljno poznate zdravstvene dobrobiti.

To je regulacija rada srca i krvožilnog sustava.

Zbog sastojaka koje ima kakao, čokolada potiče bolji rad krvnih žila, smanjuje tlak i smanjuje nivo kolesterola u krvi.

Svakako koristite samo čokolade koje sadrže 70-85% udjela kakaa ili sami pripremite domaću čokoladu koristeći organski kakao prah.
5. Ima niski glikemijski indeks

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks.

To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare.

I ne samo to – flavonoidi koje sadrži čokolada upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

IZVOR : http://alternativa-za-vas.com/

Nema komentara:

Objavi komentar