srijeda, 26. listopada 2016.

KAKO VRIJEME UTJEČE NA NAŠE SRCE?



U povodu Svjetskog dana srca koji se obilježava 29. rujna kardio tim Poliklinike Arista vam savjetuje da budete oprezni i reagirate na vrijeme na znakove koje vam srce pokazuje.

Dolaskom jeseni i zime te padom temperature organizam doživljava promjene koje mogu utjecati i na rad srca. Vrlo često su niske temperature uzrok prvim tegobama i srčanim bolestima. Mnogi bolesnici koji imaju kronične bolesti ili se liječe zbog bolesti srca dožive pogoršanje svojih tegoba, ponekad i do razine koja je životno ugrožavajuća.

Mnogi ljudi nisu spremni za pojačane napore, a prilikom izlaganja hladnoći, zbog pojačanog opterećenja kardiovaskularnog sustava mogu se pojaviti tegobe kao što su lupanje srca, preskakanje i nepravilan rad srca, otežano disanje, bolovi u prsima ili čak srčani udar.

Poseban je oprez potreban kod starijih osoba zbog veće ranjivosti i češće pojave ovih bolesti u toj dobi. Starije osobe s manje potkožnog masnog tkiva posebno su osjetljive na niske temperature.

Češća je pojava bolova u prsima kod bolesnika koji boluju od angine pektoris. Pojačan je rad srca, a zbog hladnoće može doći do sužavanja krvnih žila i povećanog otpora protoku krvi. Ovo zajedno dovodi do većih potreba srca za kisikom i veće mogućnosti pojave boli u prsima. Ponekad je srčani udar ili nagla smrt prva manifestacija ovih promjena.

IZVOR : http://www.krenizdravo.rtl.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar